Acne behandeling

Acne hebben kan een groot probleem zijn; of het nu ‘gewone acne’ (acne vulgaris) of het op acne gelijkende rosacea is. Acne kan ernstige vormen aannemen en daarmee de kwaliteit van het leven behoorlijk verstoren. Acne komt vooral voor in het gezicht, waar het direct opvalt en veel schoonheid kan wegnemen.
Met name in de tienerjaren, als de ziekte het meest voorkomt, kan het een zeer ontmoedigende factor zijn. Veel door acne getroffen tieners hebben dan ook behoorlijk last van depressie.

Acne middelen

Bestel hier uw middel tegen acne.

Voor de behandeling van deze storende en ontsierende aandoening zijn erg veel middeltjes beschikbaar. Het aanbod van de diverse soorten zeep, lotion en creme is behoorlijk overweldigend. Maar werken al deze cremes en lotions nu echt tegen acne? Op deze website gaan we in op het behandelen van acne, de oorzaak en het voorkomen van acne. Hopelijk helpen we je met het beter begrijpen en bestrijden van deze vervelende aandoening.

Voor het behandelen van acne zijn diverse vormen van therapie beschikbaar. Het belangrijkste bij deze behandelingen, is het in je achterhoofd houden dat acne niet voor de volle 100% te gezen is. Verwacht nooit een complete genezing, omdat je dan van een koude kermis thuis zult komen. Het is wel zo, dat de behandelingen steeds effectiever worden in het remmen van de ziekte.

Laat je daarnaast vooral geen valse hoop inspreken door reclames. Slogans als ‘acne verdwenen binnen 72 uur’ zijn op zijn minst dubieus te noemen. Daarnaast werken sommige behandelingen sneller dan andere en is de ene vorm van acne ‘taaier’ dan de andere. Wees dus geduldig en pomp je lichaam niet vol met medicijnen uit het oogpunt ‘hoe meer, hoe beter’.

Als echt niets lijkt te werken, overweeg dan de stap naar de huisarts of dermatoloog.

Behandeling tegen acne

Er zijn bij de apotheek diverse (smeerbare) medicijnen verkrijgbaar. Ze werken niet allemaal voor elke acne, dus het kan zijn dat je hier en daar moet proberen. Het duurt gemiddeld vier tot acht weken voordat u bij deze medicijnen resultaat ziet.
Volg altijd nauwkeurig de bijsluiter en gebruik nooit meerdere middelen tegelijk! Houdt u zich niet aan deze regels, dan kunnen de kalchten verergeren! Onderstaande medicijnen werken meestal voor milde vormen van acne; voor ernstigere vormen kunt u op recept zwaardere medicijnen krijgen.

Benzoyl peroxide: Deze stof is al geruime tijd bekend als een effectief middel tegen milde acne. Diverse zelfzorg medicijnen zijn erop gebaseerd (Benzac, Panoxyl, Akneroxid). De stof zorgt voor de effectieve verwijdering van dode huidcellen, die zo niet meer de kans krijgen huidporiën te verstoppen. Daarnaast wordt de acne-bacterie P. acnes aangevallen.
Salicylzuur.
Deze stof corrigeert een abnormal hoge aanwezigheid van dode huidcellen en ontstopt verstopte poriën. Daarnaast werkt het antibacterieel.
Zwavel. Hoe het precies werkt, weet niemand. Dat het werkt, is al zo’n 50 jaar bekend. Omdat zwavel een onprettige geur heeft, zal het nooit alleen gebruikt worden. Je vindt het dan ook regelmatig samen in een oplossing salicylzuur.

Kruidenmélanges: Er is nooit klinisch bewezen dat deze middelen daadwerkelijk helpen. Er zijn echter veel mensen die claimen baat te hebben gehad bij deze natuurlijke aanpak van acne. Met name van theebomenolie en crème van groene thee wordt gezegd dat het genezend kan werken.

Lichttherapie: Deze relatief nieuwe behandeling maakt gebruik van speciaal licht (van bepaalde golflengte) dat de bacteriën van onstoken acne doodt. Deze therapie lijkt veelbelovend en geeft bij veel mensen goede resultaten.

Medicijnen op recept

Op voorschrift van de huisarts kunt u diverse medicijnen krijgen tegen middelzware tot zware acne. Let op dat een aantal van deze medicijnen schadelijk is bij zwangerschap; gebruik door vrouwen is dan ook in sommige gevallen (met name roaccutane) aan zeer strenge regels gebonden!

Antibiotica. Diverse vormen van antibiotica (oa amoxycilline, erytromycinec) kunnen gebruikt worden om de bacteriën op de huid te doden. De kuur moet afgemaakt worden en wellicht gecombineerd worden met het gebruik van andere middelen.

Resorcinol. Deze stof werkt desinfecterend en komt ook voor in zelfzorg (over-the-counter) medicijnen. Overdosering kan overmatig zweten en doofheid veroorzakten, dus wijk niet af van de vorgeschreve dosering!

Anticonceptiemiddelen (vrouwen). De pil kan voor vrouwen de gunstige bijwerking hebben dat acne minder wordt of misschien zelfs verdwijnt.

Isotretinoïne (roaccutane). Dit medicijn is één van de meest effectieve, maar tevens meest ingrijpende, middelen tegen zware acne. De bijwerkingen zijn zwaar, met name in het geval van zwangerschap. Gebruik van dit medicijn tijdens zwangerschap kan zware afwijkingen van het ongeboren kind tot gevolg hebben. Vrouwen op vruchtbare leeftijd mogen dit medicijn dan ook alleen onder zeer strenge voorwaarden (anticonceptie, maandelijkse zwangerschapstest) nemen. Er bestaat tevens een mogelijk verband tussen gebruik van dit medicijn en het ontwikkelen van chronische darmproblemen.

Acne lichttherapie

Een nieuwe methode voor het behandelen van acne is de zogenaamde lichttherapie. Deze klinisch en wetenschappelijk (o.a. NASA) bewezen methode is gebaseerd op het feit dat licht van een bepaalde golflengte gunstige effecten heeft. Zo is van blauw licht (405-420 nanometer) bekend dat het de acne-bacterie doodt.

Een andere methode, die al langer gebruikt wordt in speciale huidcentra, maakt gebruik van de effecten van rood licht (660 nanometer). Dit licht dringt vanwege de langere golven dieper de huid in en versnelt het proces van genezing aanzienlijk. Voor mensen die aan acne lijden is er tegenwoordig de Medisana Medibeam op de markt.

Het is een verrassend betaalbaar (rond de 100 euro) en makkelijk te bedienen apparaat dat vrijwel iedereen zonder bijwerkingen kan gebruiken. Het maakt gebruik van het speciale 660nm-rode licht dat voorheen alleen in speciale centra via speciale (en vooral dure) machines toegediend werd.

De Medisana Medibeam

De medisana medibeam werkt zoals eerder gezegd met speciaal rood licht met een golflengte van 660 nanometer. Dit licht dringt door tot diep in de huid, waar het de celstofwisseling -en daarmee de genezing van de huid- stimuleert.
Aangeraden wordt om de door acne getroffen gebieden twee a driemaal per dag te beschijnen met de medibeam. Omdat de medibeam alleen maar rood licht uitzendt (en dus geen UV of infrarood), loopt u absoluut géén risico op verbranding of huidkanker. U voelt helemaal niets van de behandeling, maar u zult snel merken dat deze wel degelijk effect heeft.

In een dubbelblinde studie bij acne-patiënten werden binnen zes weken de volgende resultaten bereikt:
-Bij 20% volledige genezing
-Bij 50% bijna volledige genezing
-Bij 20% aanzienlijke verbetering
-Bij slechts 10% geen verbetering

De medibeam kan gewoon gebruikt worden in combinatie met andere hulpmiddelen, zoals crèmes en antibiotica. Daarnaast is het compleet veilig te gebruiken in combinatie met de anticonceptiepil. Medibeam is een goedgekeurd medisch hulpmiddel volgens de Europese richtlijn 93/42/EG. naast acne is dit product ook te gebruiken tegen kleine wondjes en ontstekingen die voorkomen bij ziektes als Herpes Simplex.