Acne voorkomen

In tegenstelling tot wat velen denken (of je graag doen geloven), heeft acne niets te maken met een vieze huid of het eten van chocola. Een gezond dieet is vooral belangrijk voor je algehele gezondheid en natuurlijk zal je huid er niet slechter op worden, maar acne wordt niet veroorzaakt door vette hap.

Daarnaast heeft het niets te maken met hygiëne; ook mensen die zich vaak wassen kunnen getroffen worden door acne. Acne is in de overgrote meerderheid van de gevallen het resultaat van hormonenproductie in de tienerjaren. Mede omdat acne voor een deel genetisch is, is het voorkomen van acne nooit 100% mogelijk.

Als je vader of moeder het heeft gehad, heb jij een grotere kans het ook te krijgen. Er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans kleiner te maken dat acne zich uitbreidt. Voor sommige zul je wat moeite moeten doen, omdat ze te maken hebben met verkeerde gewoonten.

Waar kun je het beste op letten bij voorkomen acne?

Huid wassenWas je huid regelmatig, maar niet te vaak. Wassen is belangrijk, omdat het de dode huidcellen verwijdert, die anders poriën kunnen verstoppen. Was niet te vaak, want daarmee kun je de huid irriteren en bestaande acne laten opspelen.

Knijp je puisten nooit uit! De belangrijkste van alle tips. Knijp je puisten uit, dan kan een talgklier scheuren, waardoor een infiltraat ontstaat.

Was na het sporten. Zweet kan je poriën verstoppen en je acne verergeren. Werk je in een vettige omgeving (bijvoorbeeld een cafetaria)? Was je dan goed na het werken.

Gebruik niet teveel make-up. Gebruik daarnaast alleen make-up die de huid niet verstikt. Make-up is vragen om problemen, omdat het de poriën kan afdichten. Gebruik je make-up? Was het dan van je gezicht af voor je naar bed gaat.

Kijk uit met haarproducten. Gel en spray bevatten oliën die acne kunnen verergeren. Beperk je dus vrij secuur tot de hoofdhuid (let op je voorhoofd!).

Trek geen strakke kleding aan als je acne op je lichaam hebt. Het schuren van deze kleding langs de acne kan deze verergeren.

Gebruik schoon beddengoed en handdoeken. Vieze doeken en kussenslopen kunnen bacteriën bevatten die acne verergeren.

Gebruik gezichtsreinigende producten ook als je acne minder is. Het verstoppen van een porie gebeurt zo’n twee weken voor de puist zichtbaar is.

Zit niet te vaak aan je gezicht. IJdel zijn kun je ook met alleen maar kijken. Op je handen zitten vetten en bacteriën die acne kunnen veroorzaken en verergeren.

Relax. Stress heeft invloed op je gezondheid en dus ook op acne.

Scrub, maar niet te heftig. Als je te vaak scrubt of een te ruwe formule gebruikt, kan je acne irriterren en verergeren. Een milde, fijnkorrelige scrub is weldadig en kan helpen met het afvoeren van dode huidcellen.

Zorg voor voldoende vitamine A en zink. Deze bestanddelen houden de huid gezond.

Huis-tuin-en-keuken tips

Kijk uit met het toepassen van huis-tuin-en-keuken tips die je van je oma, je tante of je buurmeisje hebt. Deze tips zijn vaak niet wetenschappelijk bewezen en kunnen in sommige gevallen de acne zelfs verergeren (vanwege huidirritatie). Je vindt hier een verzameling van een aantal van deze tips. Misschien werkt het, misschien niet.

-Smeer tomatenpulp op de door acne-getroffen huid. Na een uur eraf wassen.
-Smeer het sap van een rauwe papaya op opkomende puisten.
-Smeer een mengsel van knoflookpulp en een beetje honing op de door acne getroffen huid. Om stank te vermijden, de knoflookteentjes eerst een half uur laten weken in een glas melk.
-Maak een pasta van sinaasappelschil. Smeer deze op de getroffen huid.
-Doe komkommer in de blender en maak een pasta met yoghurt. Smeer dit op je gezicht en verwijder het na een half uur om de huid te reinigen.
-Drink wortelsap. In wortelsap zit caroteen, wat goed is voor de huid. Drink niet te veel!
-Gebruik een watje om eiwit op de getroffen huid te smeren.
-Smeer voor het slapen gaan tandpasta op een puist om deze uit te drogen. Doe dit niet te vaak en doe dit niet als je een gevoelige huid hebt. Deze tips is vooral bedoeld als je de volgende dag een afspraakje hebt en je snel van die ene lelijke puist afwilt.

-Mix twee eetlepels perzikenpulp met twee eetlepels melkpoeder, één theelepel limoensap en één theelepel honing. Smeer op de huid en was het mengsel er na een kwartier af.

Omdat acne zo vaak voorkomt, is er een heel scala aan volkswijsheden om de ziekte ontstaan. Oma’s, tantes, buren, vrienden en vriendinnen… Iedereen heeft wel zijn zegje over acne, zelfs als hij of zij zelf geen slachtoffer is (geweest). Maar welke van deze huis-tuin-en-keuken-wijsheden zijn nu waar en welke niet?

We zullen maar met de deur in huis vallen: het grootste gedeelte is klinkklare onzin. Zo is er bijvoorbeeld nooit wetenschappelijk bewezen dat je acne krijgt van het eten van chocolade. Om je niet op het verkeerde been te laten zetten, zetten we even de meest verkondigde volkswijsheden op een rijtje, en vertellen we er meteen bij of het waar is of niet. Zo niet, dan vertellen we er gelijk bij hoe het dan wel zit met acne. Laat je dus niet langer door je tante wijsmaken dat je geen chocoladeletter of patatje met mag eten; het is niet goed voor je, maar met acne heeft het niets te maken!